Gyengénlátó verzió English version
Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat
és laboratóriumi háttér továbbfejlesztése projekt
SAJTÓKÖZLEMÉNY: Tovább fejlődik a levegő minőségét vizsgáló mérőhálózat több, mint 1,6 milliárd forint értékben a Svájci Hozzájárulásnak köszönhetően

Csaknem egy éve, 2014 tavasza óta üzemelnek a környezetvédelmi hatóságok mérőállomásain és az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat számos pontján azok a korszerű mintavevő készülékek és laboratóriumi mérőeszközök, amelyeket a több, mint 1,6 milliárd forintos költségvetésű, svájci támogatású fejlesztésből szerzett be 2014-ben a Földművelésügyi Minisztérium.

Az eddig elért eredményekről V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, valamint Jean-François Paroz svájci nagykövet adott tájékoztatást az Országos Meteorológiai Szolgálat Levegőtisztaság-védelmi Referencia Laboratóriumában.
A rendezvényen Radics Kornélia, az OMSZ elnöke és munkatársai, a Svájci Hozzájárulás Program Hivatala, a Miniszterelnökség, valamint a Széchenyi Programiroda Kft. munkatársai is részt vettek.
Az 1,6 milliárd forintból gazdálkodó projekt 85%-os svájci támogatással, 15%-os központi költségvetési társfinanszírozással, a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében valósul meg.


A projekt célja, hogy a levegőminőséget vizsgáló manuális mérőhálózat korszerűsödjön. Az eszközök és a laboratóriumok modernizálása, valamint a légszennyezettség és a szennyezett területek feltérképezése azért is szükséges, hogy hazánk megfeleljen az uniós előírásoknak.

A fejlesztés eredményeként 2014 folyamán összesen 144 korszerű mintavevő készüléket és 31 laboratóriumi mérőeszközt szereztünk be. Az eszközök 2014 őszén két mobil környezetvédelmi mérőállomással is bővültek. A mobil mérőautók előnye, hogy változó helyszíneken képes mérési programokat lebonyolítani.

A projekt keretében idén újabb fejlesztések valósulnak meg, melynek során korszerű, gyors és hatékony laboratóriumi eszközökkel bővül Magyarország egyetlen Levegőtisztaság-védelmi Referencia Laboratóriuma is. A beruházásról részletes tájékoztatás olvasható a projekt saját honlapján (www.svajcalevegoert.hu).

Az összesen 1,6 milliárd forintos fejlesztés megvalósításához Svájc mintegy 1,4 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatást, Magyarország pedig 242 millió forint önerőt biztosított. A beruházás az 1974 óta üzemelő manuális mérőhálózat eddigi legnagyobb összegű fejlesztése, mellyel egyrészt megvalósítják a korszerűtlen, elavult eszközök cseréjét, másrészt bővítik a méréssel ellenőrzött komponensek körét. Összességében javul az adat-rendelkezésre állás, javulnak az adatminőségi mutatók, illetve azon kistérségek levegőminőségéről is információt szerezhetünk, ahol nincs automata mérőállomás.

Svájcban 2006-ban népszavazás döntött arról, hogy 1 milliárd svájci frankkal (210 milliárd forint) támogatják az Európai Unióhoz 2004. óta csatlakozott országok felzárkózását, a kibővített EU gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségeinek csökkentését. Magyarország 2012 júniusában sikeresen lekötötte a Svájci Hozzájárulás teljes összegét, mintegy 31 milliárd forintot, melynek köszönhetően jelenleg 37 projekt, program, illetve alap megvalósítása folyik. A svájci hozzájárulásról további információ található a http://www.svajcihozzajarulas.hu címen.
A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósul meg.
^ Fel