Gyengénlátó verzió English version
Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat
és laboratóriumi háttér továbbfejlesztése projekt
SAJTÓKÖZLEMÉNY: Kiírták a közbeszerzési eljárást a légszennyezettség-mérő berendezésekre

Mobil mérőállomásokat, laboratóriumi mérőeszközöket vesz svájci segítséggel a Vidékfejlesztési Minisztérium

Budapest, 2013. augusztus 5. - Összesen 144 mintavevő készüléket, 31 laboratóriumi mérőeszközt és két mobil mérőállomást vásárol a Vidékfejlesztési Minisztérium. Az eszközök beszerzéséhez szükséges közbeszerzési eljárás megkezdődött. A légszennyezettségi mérőhálózat 1,4 milliárd forintos fejlesztése, mely révén az eddig nem mért városok és kistérségek levegőminőségét tudják ellenőrizni, svájci hozzájárulással valósul meg.

A Vidékfejlesztési Minisztérium svájci hozzájárulással támogatott, közel 1,4 milliárd forintos fejlesztést valósít meg a levegőminőség mérésére szolgáló eszközök korszerűsítése érdekében. A projekt az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat (OLM) mennyiségi és minőségi továbbfejlesztését, és a laboratóriumi háttér fejlesztését szolgálja. Konkrét célja az automata on-line mérőállomással nem ellenőrzött városok és kistérségek levegőminőségének ellenőrzése, valamint a manuális mintavételen alapuló toxikus fém és karcinogén poliaromás-szénhidrogén (PAH) vegyületek vizsgálatának elvégzésére a helyszíni mintavételen alapuló, regionális laboratóriumban végzendő elemzés feltételeinek megteremtése.

A projekt megvalósítása során 144 korszerű mintavevő készülék, 31 laboratóriumi mérőeszköz, valamint változó helyszíneken megvalósuló mérési programok lebonyolításához 2 darab mobil mérőállomás beszerzésére kerül sor.

Az eszközök beszerzéséhez szükséges közbeszerzési eljárás megkezdődött a július 23-án megjelent ajánlati felhívással. Pályázni, ajánlatot benyújtani szeptember 13-ig lehet.

A lakosság minél hatékonyabb tájékoztatása érdekében a Vidékfejlesztési Minisztérium egy új honlapot is indított svajcalevegoert.hu címen. Itt részletes leírás található a projektről, valamint hasznos információkat olvashatnak Magyarország légszennyezettségi állapotáról, a levegő minőségének jelenlegi vizsgálatáról.

további információ:
Vidékfejlesztési Minisztérium
Környezetmegőrzési Főosztály
Telefon: +36 (1) 795-2442
E-mail: kmff@vm.gov.hu
A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósul meg.
^ Fel