Gyengénlátó verzió English version
Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat
és laboratóriumi háttér továbbfejlesztése projekt
Elemzésközpont, 2013. 03. 13.
http://www.elemzeskozpont.hu/content/vm-korszer%C5%B1s%C3%ADti-az-orsz%C3%A1gos-l%C3%A9gszennyezetts%C3%A9gi-m%C3%A9r%C5%91h%C3%A1l%C3%B3zatot
Magyar Nemzet, 2013. 03. 12.
http://mno.hu/gazdasag/a-levego-minosegenek-mereset-segiti-a-svajcimagyar-egyuttmukodes-1144470
Echo TV, 2013. 03. 12.
http://www.echotv.hu/tech_tudomany/korszerusitik_az_orszagos_legszennyezettsegi_merohalozatot.html
Híradó, 2013. 03. 12.
http://www.hirado.hu/Hirek/2013/03/12/16/Korszerusitik_az_orszagos_legszennyezettsegi_merohalozatot.aspx?source=hirkereso
Magyar Hírlap, 2013. 03. 12.
http://www.magyarhirlap.hu/korszerusitik-a-legszennyezettsegi-merohalozatot
kormany.hu, 2013. 03. 12.
http://www.kormany.hu/hu/videkfejlesztesi-miniszterium/kornyezetugyert-felelos-allamtitkarsag/hirek/tobb-mint-1-2-milliard-forintos-svajci-tamogatas-a-levegotisztasag-vedelmet-szolgalo-projekt-szamara
Műszaki Fórum, 2013. 03. 13.
http://www.muszakiforum.hu/?cid=99576&fejezet=5&wa=EPIRSS1311
Fidesz.hu, 2013. 03. 21.
http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=189905
Sunshine FM, 2013.03.12.
http://www.sunshinefm.hu/korszerusitik-az-orszagos-legszennyezettsegi-merohalozatot/hir52372
Swisscham
http://swisscham.hu/hu/tobb-mint-12-milliard-forinttal-tamogatja-svajc-levegotisztasag-vedelmet-szolgalo-projektet
Nemzeti Környezetügyi Intézet, 2013. március 13.
http://neki.gov.hu/?TeruletKod=0&Tipus=content&ProgramElemID=2&ItemID=873
Greenfo.hu, 2013.03.12.
http://www.greenfo.hu/sajtoszoba/sajtotajekoztatok/2013/03/12/milliardos-svajci-tamogatas-a-levegotisztasag-vedelme-erdekeben
Területfejlesztés-beruházás
http://www.teruletfejlesztes-beruhazas.hu/teruletfejlesztes-hirek/14-milliard-forintos-beruhazas-a-svajci-magyar-egyuttmukodesi-program-kereteben
hu.nykom.com, 2013. 03. 13.
http://hu.nykom.com/2013/03/12/tobb-mint-12-milliard-forintos-svajci-tamogatas-a-levegotisztasag-vedelmet-szolgalo-projekt-szamara/
Mezőgazdaság, 2013. 03. 12.
http://www.mezogazdasaginfo.hu/?p=29548
Országos Hírek
http://www.orszagoshirek.hu/2013/03/korszerusitik-az-orszagos-legszennyezettsegi-merohalozatot.html
Hírek.oldal.info, 2013. 03. 12.
http://hirek.oldal.info/h%C3%ADr/bulv%C3%A1r/2013/03/12/7363838/Korszer%C5%B1s%C3%ADtik%20az%20orsz%C3%A1gos%20l%C3%A9gszennyezetts%C3%A9gi%20m%C3%A9r%C5%91h%C3%A1l%C3%B3zatot/y2013/m03/d12
Magyarországon.hu, 2013. 03. 12.
http://magyarorszagon.hu/hirek/2013-03/belfold/korszerusitik-az-orszagos-legszennyezettsegi-merohalozatot/
Sztarold.hu, 2013. 03. 12.
http://sztarold.hu/kiemelt/korszerusitik-az-orszagos-legszennyezettsegi-merohalozatot
2013. 03. 12.
http://korszerusitik_az_orszagos_hiradohu.tatus.hu/hirek.php?hiradohu_korszerusitik_az_orszagos
Hirek.ws, 2013. 03. 12.
http://www.hirek.ws/korszerusitik-az-orszagos-legszennyezettsegi-merohalozatot.html
Hírposta.hu, 2013. 03. 12.
http://hirposta.hu/cikk/3716784/A_levego_minosegenek_mereset_segiti_a_svajci___magyar_egyuttmukodes/
Hírmédia.hu
http://www.hirmedia.hu/link/hirado.hu/korszerusitik_az_orszagos_legszennyezettsegi_merohalozatot/2280181
InfoRádió - Esti mérleg - 2013. 03. 12. (00:03:01)
Mv: 17 óra 21 perc. Svájci támogatásból hamarosan új légszennyezettség-mérő eszközöket telepítenek több nyugat-magyarországi településre - jelentette be Illés Zoltán környezetügyért felelős államtitkár. Hozzátette, 2020-ig várhatóan a budapesti műszereket is lecserélik. Sigmond Árpád kérdezte Illés Zoltánt.
Illés Zoltán, államtitkár, VM: Svájc kormánya úgy döntött, hogy ugyan nem tagja az Európai Uniónak, de az európai kontinensen zajló folyamatok az ő számára is fontosak. És ezért a tagországok egyikét, másikát, mármint az Európai Unió tagországainak egyikét, másikát támogatja. Saját pénzügyi alapjaiból napi áron körülbelül 31 milliárd forintot szánt Magyarországnak különböző programok elvégzésére, és ebből a 31 milliárdból valamivel több, mint 1,4 milliárd forint került odaítélésre a légszennyezettséget mérő hálózat, országos hálózat egy részének kiépítésére.
Riporter: Ilyen levegőtisztaság mérő eszközök már több helyütt működnek, Budapesten is több helyen van, ezeket lecserélik, vagy ezek mellé kerülnek ki, és pontosan hova kerülnek majd ilyen műszerek még?
Illés Zoltán: Ahogy említettem, ez az 1,4 milliárd forint körüli összeg azért egy nagy szám pestiesen szólva. De arra nem alkalmas, hogy az egész országos hálózatot, vagy a Budapesten elöregedett, elavult hálózatot le lehessen cserélni. Ez csak néhány települést, Győr, Szentgotthárd, Szombathely, tehát a nyugati országrész számos településére kerül, ugyanakkor számításaim szerint, és a becslések szerint Budapesten a meglévő 11 mérőállomás helyett, amelyek korszerűtlenek, elavultak és nem jól működnek, ezáltal nem nagyon pontosak az adatok, amelyeket szolgáltatnak. Karbantartásra nincs pénz ebben a pillanatban, ezért szükség van, hogy a 2014 és '20 közötti EU-s projekt-időszakban illetve pénzügyi időszakban, tehát most nem svájci pénzből, hanem EU-s pénzből Budapesten a 11 meglévő mérőállomás helyett úgy 30-35 mérőállomás telepítése következzen be. Ez körülbelül öt-hat milliárd forintot jelentene, és az országban található közel hetven meglévő mérőállomás megduplázása és egy részének cseréje következhetne be újabb 10-15 milliárd forintért.
Riporter: Ezek a nyugat-magyarországi mérőműszerek mikortól kerülnek ki, mikortól üzemelnek?
Illés Zoltán: Nagyon rövid időn belül megtörténik a telepítésük, ez azt jelenti, hogy egy-másfél hónapon belül, és akkor azonnal munkába állnak.
Mv: Illés Zoltánt, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkárát hallották.
mr1-Kossuth Rádió - 180 perc
Mv: 4 perccel múlt fél 8. Korszerű, vagy korszerűbb mérőeszközöket és mobil mérőállomásokat telepít a Vidékfejlesztési Minisztérium, mindezt svájci-magyar együttműködési program keretében. Jönnek a részletek, a vendégünk Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár, jó reggelt kívánok.
Illés Zoltán, államtitkár, VM: Jó reggelt kívánok.
Mv: Mi a gond a mostani mérőeszközökkel?
Illés Zoltán: Hát elavultak, nem megfelelően működnek, illetve az országnak vannak olyan területei, akár szép részek, akár városias területek, ahol nem létezett ezidáig mérőkapacitás, ezeket helyettesíti, illetve ide kerülnek ezek a mérőpontok.
Mv: Egyébként az, hogy elavultak, vagy hogy ezek régi sztenderd szerint, vagy régi mechanikával működnek, ez azt jelenti, hogy pillanatnyilag nincs hajszálpontos képünk arról, hogy milyen a levegő szennyezettsége országszerte?
Illés Zoltán: Igen, ez sajnos azt jelenti, és ugyanakkor az Európai Unió elvárásai minden tagországra úgy néznek ki, hogy ha 2017-18-ig nem teljesítjük a különböző előírásokat, mondjuk mennyi legyen a nitrogén-oxidok szintje, amely az égetésből származik, vagy az autókból, kamionokból származó szilárd részecske-szennyeződés, amely részecskék rákkeltőek és egészségügyi károkat okoznak, milyen mértékig kell ezt csökkenteni. Ha ezeket nem teljesíti a hazánk, akkor mindenfajta pénzügyi szankciókkal néz szembe, márpedig ezeket a dolgokat teljesíteni egyik évről a másikra - nem hogy egyik napról a másikra, egyik évről a másikra - nem lehet, ezért már a múlt évben úgy döntött a kormány, hogy ez az év Magyarországon a levegő éve, és minden rendelkezésre álló eszközt, természetesen más területek érdekeit is tiszteletbe tartva, de akár az európai uniós pénzek egy részét, akár ez a svájci pénz, vagy a norvégok pénze, az olyan fejlesztésre kerül, amely szolgálja a pontos helyzetfelmérést, mert utána pedig intézkedéseket kell tenni, és újabb beruházásokat kell eszközölni annak érdekébe, hogy csökkenjen a levegő szennyezettsége az egész országban, illetve a településeinken.
Mv: És hol számít valódi meglepetésre, vagy hol bukhatnak ki csontvázak a szekrényből? Hát most ilyen képszerűen mondom, de a lényeg, hogy hol nem tudjuk pontosan, hogy milyen a levegő tisztasága? Az autópályák környékén, vagy a nagyvárosokban? Vagy a nagyvárosokban több mérőállomásra lehet szükség?
Illés Zoltán: Igen, szerkesztő úr, ön nagyon jól mondja, és természetesen ahhoz, amiről beszélünk nincs szükség két doktori fokozatra, vagy nyolc diplomára, hanem józan ésszel is beláthatjuk, hogy elsősorban a közlekedés a levegőszennyezés oka, közlekedés, szállítás, a második az az energiaszektor, a harmadik pedig a háztartások és a háztartási fűtés. És ahogy ön említi, a városok tekintetében vannak hiányosságok, mondjuk Budapesten - de ez csak példa - 11 mérőállomás van, és azok a konténerek, amelyek évtizedekkel ezelőtt odakerültek kihelyezésre mérőműszerekkel, a műszerek télen a nagyon hidegben nem jól működnek, a nagyon melegben nem jól működnek, mert soha nem volt légkondicionálás ezekben a konténerekben. Márpedig a műszerek hőmérséklet ingadozásokat nem tudnak elviselni. Vagy mondjuk a mostani svájci alapnak köszönhetően, svájci pénznek köszönhetően Szentgotthárd, Győr, Szombathely településekre kerülnek mérőállomások, és itt ezek által majd pontosan tudjuk a különböző légszennyező komponensek koncentrációját, illetve ezeket az adatokat fölhasználva modellezéssel, matematikai modellezéssel meg tudjuk mondani, hogy évszakonként, napszakonként hogyan terjednek ezek a légszennyező anyagok, és az adott településeken milyen intézkedéseket kell tenni.
Mv: Értettem elsőre is, de azért az egyértelműség kedvéért visszakérdezek, hogy mindezt most nem tudjuk megcsinálni? Tehát a jelenlegi infrastruktúrával ezt nem lehet megcsinálni?
Illés Zoltán: Nem, nem, van ahol léteznek ezek a mérőállomások, ahogy említettem, de ahol nincs, ott pedig ezeket most pótolják, pótoljuk.
Mv: És egyébként ezek nyilvános adatok lesznek?
Illés Zoltán: Természetesen, annál is inkább, mert szolgálja az emberek tudatosságát is, hiszen olyan intézkedéseket kell tenni aztán a döntéshozóknak, városvezetőknek, függetlenül a települések méretétől, amely az emberek mindennapi életét érintik. Ugyanakkor a másik oldalon munkahelyteremtést is jelentenek. Mondok egy példát, hogyha csökkenteni akarom az energiaszektor levegőszennyező anyag kibocsátását, akkor mondjuk a megújulókba kell fektetnem. A megújuló energia, szélenergia, napenergia, a nyesedék hasznosítása égetés formájában, amely nem jelent plusz környezetszennyezést, ebben a pillanatba valakinek meg kell terveznie a napelemeket, valakinek a szélerőműveket, valakinek föl kell építeni, valakinek karban kell tartani, és hogyha az embereknek megéri, mert azt mondja mondjuk a kormányzat, hogy háromszázezer háztető, háromszázezer napelem, és támogatást ad a kormányzat arra, hogy az embereknek megérje ilyen beruházásokat foganatosítani, abba pillanatokban szolgáltam a levegőszennyezés csökkentését, szolgáltam a munkahelyteremtést, szolgáltam az energiaellátás biztonságát, hiszen belső forrás és nem külső forrás eredményezte, és ebben a pillanatban jót tettem az egész országnak.
Mv: Kérdezem egy másik témáról, államtitkár úr, bár ez mondjuk részben másik téma, mert elképzelhető, hogy ezekből az adatokból is összeáll majd egy időjárás-előrejelző csomag, amely a hírek szerint, illetve a minisztérium tervei szerint bizonyos szolgáltatóknak időjárás-előrejelzés használati díjat kellene fizetni, például a műsorszolgáltatóknak. A Fidesz-frakció ugye valami olyasmit mondott egy pár héttel ezelőtt, a képviselője, hogy amíg ebből nem lesz szakmai és politikai konszenzus, addig nem támogatják, de ön szeretné, ha lenne ilyen használati díj?
Illés Zoltán: Én is a Fidesz-frakció tagja vagyok közszereplőként, szakpolitikusként, parlamenti képviselőként, ugyanakkor a kormányzat tagja, tehát a döntések azok arra irányulnak, hogy egy, az Országos Meteorológiai Szolgálatnak - amely állami tulajdon most is - monopóliuma legyen. Szeretném hangsúlyozni, monopóliuma. Kettő, a bevételeit jelen pillanatban nyolcszázmillió forintra rúgnak, és 1,6 milliárd az egész költségvetése, tehát újabb nyolcszázmillió forintot, amit eddig a költségvetésből kapott, azt neki bevételekkel kellene megteremteni annak érdekébe, hogy ne az adófizetők pénzéből kelljen odaadni a szolgáltatás színvonalának megőrzése tekintetében, vagy a fejlesztések tekintetében a pénzt. A harmadik az pedig az, hogy nemzetközi tagdíjakat kell fizetni az OMSZ-nak, illetve Magyarországnak például olyan szervezetekben, mint a világ meteorológiai szolgálata, ahol műholdakat működtetnek, csak államok lehetnek a tagjai, de a tagdíj egy évben több mint egymilliárd forint. Ezt a pénzt...
Mv: De nincs ott ellentmondás, államtitkár úr, hogy egy fizetős szolgáltatás, egy monopol helyzetbe lévő fizetős szolgáltatás használatát kötelezővé tennék?
Illés Zoltán: Kötelezővé nem teszi senki sem, abban az esetben, ha mondjuk egy médium nem kíván meteorológiai szolgáltatást nyújtani, abban az esetben neki nem kell ezért fizetni.
Mv: Itt tartanak tehát a tervek, Illés Zoltánnal, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkárával beszélgettem.
MTI, 2013. 03. 12.
A levegő minőségének hatékony ellenőrzése érdekében korszerű merőeszközöket és mobil mérőállomásokat telepít a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) - jelentette be Illés Zoltán, a tárca környezetügyért felelős államtitkára sajtótájékoztatón, kedden Budapesten.

A mintegy 1,4 milliárd forintos beruházás a svájci-magyar együttműködési program keretében valósul meg, 85 százalékos, 1,2 milliárd forintos svájci támogatással. A levegő szennyezettségét okozó anyagok felismerése, koncentrációjuk mérése, illetve az információk begyűjtése alapján lehet konkrét intézkedéseket tenni a levegő minőségének javítása érdekében - mondta Illés Zoltán.

Az államtitkár kitért arra is: a levegő szennyezettségének csökkentéséhez szükséges intézkedések komoly anyagi ráfordításokat igényelnek. A legfőbb szennyező minden országban a közlekedés, az energiaszektor, illetve a fűtés. Ezeken a területeken 2017-18-ig az Európai Unió előírásai alapján lépéseket kell tenni - közölte.

Magyarország a légszennyezettségi mérőhálózat, illetve a laboratóriumi háttér továbbfejlesztésével most az első lépést teszi meg, ez pedig a jelenlegi helyzet felmérése, a meglévő berendezések cseréje, illetve a hiányzók kiépítése - fogalmazott az államtitkár.

Jean-François Paroz svájci nagykövet a sajtótájékoztatón ismertette: a projekt egyike annak a negyvennek, amelyeket a svájci-magyar együttműködési program keretében hagytak jóvá. Magyarország ezekre összesen 31 milliárd forint támogatást kap.

Svájcban 2006-ban népszavazás döntött arról, hogy támogatják az EU-hoz újonnan csatlakozott országok felzárkóztatását, ezért különösen fontosnak tekintik, hogy jó eredménnyel zárják a programot - közölte a nagykövet.

Jean-François Paroz kiemelte: a projektről két évvel ezelőtt aláírták a megállapodást, de a megvalósítás a minisztériumi költségvetés csökkentése miatt nem kezdődhetett meg. Komoly döntéseket kellett meghoznia a magyar félnek annak érdekében, hogy a szükséges pénzügyi támogatást biztosítani tudják, de a projekt most elindulhat, és az év végéig befejeződik - mondta.
A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósul meg.
^ Fel